maanantai 7. syyskuuta 2009

Kuka on kirkon ääni?

Kirkon ääntä käyttävät sen jäsenet. Seurakuntalaiset voivat vaikuttaa kirkossa muun muassa tekemällä vapaaehtoistyötä sekä äänestämällä kirkkoherranvaaleissa ja seurakuntavaaleissa.

Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävin elin. Kirkolliskokouksen maallikkoedustajat valitaan kirkko- ja seurakuntaneuvostoista, joiden kokoonpanosta päättävät seurakuntalaiset. Seurakuntavaaleissa voi äänestää jokainen 16 vuotta täyttänyt vaaliseurakunnassa läsnäoleva kirkon jäsen.

Kirkon keskushallintoon kuuluvat kirkolliskokouksen lisäksi kirkkohallitus, piispainkokous, kirkon työmarkkinalaitos ja kirkon ulkoasiain neuvosto. Näissä käsitellään yksityiskohtaisemmin muun muassa kirkon hallintoa, taloutta, oppia, työntekijöiden työsuhteiden ehtoja sekä ekumeenisia suhteita.

6 kommenttia:

  1. Kirkon ääntä käyttävät sen piispat, ja muut johtavilla paikoilla olevat henkilöt

    VastaaPoista
  2. Missä on kirkon ääni? Kaipaan enemmän piispojen ja kirkkoherrojen kannanottoja yleisiin medioihin. Kirkon tulisi olla kuuluva ja näkyvä arvojohtaja.
    "Älkää mukautuko tämän maailman mukaan..."

    VastaaPoista
  3. Mutta missä on ne 99?11. syyskuuta 2009 klo 0.02

    Anteeksi hölmö kysymys, mutta milloin ja miten kirkkoon tuli tämmöinen vaalimenettely? Lapsuuden srk:ssani julkiateistit halusivat mukaan päättämään Kristuksen ruumiin asioista; eihän se voi olla Raamatun mukaista!

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoista, kuinka tämä herättääkään ihmisessä keskustelua. Eikö jokaisella seurakuntalaisella ole oikeus omaan ääneen? Siksi haluan olla seurakunnan jäsen.

    VastaaPoista
  5. Varmasti aika paljon (turhaa) paperin pyörittelyä vaatii moinen organisaatio.

    VastaaPoista
  6. Jokainen jäsen luo kirkon ääntä. Ei siitä voi päättää äänestämällä esimerkiksi kirkkohallituksen kolleegiossa.
    Arkkipiispa oli viestintäpäivillä sitä mieltä, että luterilaisuuteen sopii paremmin orkesteri kuin yksi, vaikkapa arkkipiispan ääni.
    Ei kirkko voi jäsenistään irrallaan edustaa jotain kantaa esimerkiksi yhteiskunnallisissa asioisssa, ei varsinkaan kun noin 80 prosenttia ihmisistä kuuluu kirkkoon. Miten siinä voisi syntyä yksi mielipide?
    Asia erikseen on, että myös kirkon vastuuhenkilöiden tulee olla mukana äänen muodostuksessa, esimerkiksi julkisessa keskustelussa.

    VastaaPoista