maanantai 5. lokakuuta 2009

Raamattu on koottu vain kirkkoa miellyttävistä teksteistä

Raamattu on noin tuhannen vuoden aikana kirjoitettu 66 kirjan sarja. Kirkko vahvisti pyhien kirjojen kokoelman 390-luvulla.
Vanhan testamentin kirjat ovat syntyneet kirjallisessa muodossaan noin 800–160 eKr. Uuden testamentin vanhimmat kirjat ovat 50-luvulta. Nämä kirjat vakiinnuttivat ohjeellisen asemansa vähitellen, mutta viralliset päätökset kaanonista tehtiin vasta 390-luvun kirkolliskokouksessa.
Raamatun muotoutumista ohjasivat selkeät periaatteet. Kaanoniin otettiin mukaan vain kaikkein kristillisimpinä pidetyt tekstit. Ne olivat tuttuja koko kristikunnalle sekä vapaita harhaopeista.

Vanhan testamentin varhaisimpaan käännökseen, kreikankieliseen Septuagintaan, sisällytettiin myös apokryfikirjat. Ne ovat juutalaisia ja varhaiskristillisiä kirjoja, joita varhainen kirkko ei tunnustanut Raamatun kaanoniin kuuluviksi.
Luterilaisessa kirkossa apokryfikirjat kuuluvat teksteihin, joita on "hyvä ja hyödyllistä lukea" niin kuin Luther asian ilmaisee. Katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa tekstit kuuluvat Raamatun kaanoniin. Apokryfikirjat on käännetty suomeksi.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ajatusleikki on kuvitella millaiseksi Raamattu olisi nykypäivään mennessä muodostunut, jos sen tekstejä ei olisi tuolloin 390-luvulla lukittu. Jos se kaikki tieto ja ymmärrys, mitä ihmiskunta tuon jälkeen on kerännyt olisi aina voitu lisätä kirjaan eikä olisi tarvinnut turvautua epäuskottaviin selittelyihin ja tulkintoihin. Sama tietenkin koskee myös myöhempiä dogmeiksi muodostuneita kirkollisia väittämiä. Mitäpä jos siis Raamatussa lukisikin, että maailma syntyi 14 miljardia vuotta sitten ja tätäkin yksityiskohtaa voitaisiin mahdollisen uuden tiedon pohjalta korjailla. Ja että luonnon ihmeelliseen maailmaan kuuluu evoluutio, joka on muovannut miljoonien vuosien kuluessa alkueläimistä ihmisen, jolle on suvunjatkamisen varmistamisessa hyötyä kehittyneestä sosiaalisesta järjestelmästä, jota myös moraaliksi kutsutaan. Tätä kautta voisimme uskottavasti ilman sokeaa perusteetonta uskoa opettaa jälkikasvullemme (ja itsellemmekin) hyvän elämän aakkosia.

    VastaaPoista
  2. Motto:
    -----" Ja että luonnon ihmeelliseen maailmaan kuuluu evoluutio, joka on muovannut miljoonien vuosien kuluessa alkueläimistä ihmisen, jolle on suvunjatkamisen varmistamisessa hyötyä kehittyneestä sosiaalisesta järjestelmästä, jota myös moraaliksi kutsutaan. Tätä kautta voisimme uskottavasti ilman sokeaa perusteetonta uskoa opettaa jälkikasvullemme (ja itsellemmekin) hyvän elämän aakkosia." (Jarmo Niinimäki )


    Kristillinen kirkko on historiansa kuluessa kompastellut miekan,rovion ja kidutuksenkin kera ja lopulta päätynyt kansan lukutaidon levittämiseen, jonka seurauksena viimeiset 200 vuotta ontuottanut tietoa ja saavutuksia, joiden julkituomista ei enää rovioilla ole uhattu.
    Mutta kaikesta huolimatta tänä päivänä todellisuutta eli "keisarin vaatteiden" vanhaa muotia ihastellaan kirkkosaarnoissa, vaikka vaatimattomallakin länsinaisella koulutuksella saarnojen tyhjyys aukenee aivoja omaavalle jo parissa lauseessa.
    Tässä tilanteessa ei pidä ihmetellä kirkosta eroamisia Ja siellä olevia passiivisuudesta.

    VastaaPoista