maanantai 2. marraskuuta 2009

Kirkko on Suomen suurin maanomistaja ja epäeettinen sijoittaja

Kirkon omaisuus on sidottu pitkälti kirkkorakennuksiin ja hautausmaihin.
Kiinteistöomaisuuden tasearvo on noin puolet seurakuntien yhteenlasketusta 2,8 miljardin euron taseesta. Seurakunnilla on myös asuntoja ja rahoitusomaisuutta sekä osuuksia yhtiöissä ja säätiöissä.
Valtaosa seurakuntien maa- ja metsäomaisuudesta kuuluu Itä- ja Pohjois-Suomen seurakunnille. Seurakunnat omistavat 0,7 prosenttia koko Suomen 23 miljoonasta metsähehtaarista. Kirkon keskusrahastolla on maaomaisuutta vain muutama sata hehtaaria.

Kirkko on allekirjoittanut vastuullisen sijoittamisen periaatteet

Kirkon keskusrahasto on allekirjoittanut YK:n vastuullisen sijoittamiset periaatteet 28.3.2008. Vastuullinen sijoittaminen on vastuuta yksilöstä, ympäristöstä ja yhteiskunnasta.
Kirkon vastuullisen sijoittamiset ohjeet otettiin käyttöön keväällä 2007. Ne on tarkoitettu ohjaamaan kirkon eläkerahaston sijoitustoimintaa. Ohjeet sopivat myös seurakuntien sijoituspäätösten pohjaksi.

Kirkon rahastoa käytetään eläkkeiden maksuun

Kirkon varat jakaantuvat pörssissä noteerattuihin osakkeisiin ja arvopapereihin. Eläkerahaston varoja voidaan käyttää vain eläkkeiden maksuun, ei kirkon muuhun toimintaan. Kirkon henkilöstö ei ole työntekijän eläkelain piirissä. Kirkko vastaa itse henkilöstönsä eläkkeiden maksusta.
Kirkon ja seurakuntien varoista yli 90 % perustuu vuosittaiseen verotuloon. Kassavaroja talletetaan samaan tapaan kuin julkisissa ja yksityisissä yhteisöissä yleensäkin, eli sijoittamalla arvopapereihin.

1 kommentti:

  1. Ihmeesti vain useimmat seurakunnat pitävät salaisena sijoituslistaansa, pitkäaikaisia talletuksia, eri tilejä, eläkesijoituksia ja omaisuusluetteloa mm. kiinteistöistä. Omaisuus ja kulut ovat kovin hyvin peitetty savuverhon taakse.

    Kirkon massiivinen byrokratia ja erilaiset oudot kuluerät ovat aika hyvin haudattuja eriytettyihin kirjanpitoihin.

    Joku syy salailuun?

    Niin kauan kuin ei ole täydellista näkyvyyttä, ei ole luottamusta.

    Ovatko talousjohtajat kirkon todellisia johtajia?

    VastaaPoista