maanantai 9. marraskuuta 2009

Kirkossa vallitsee epätasa-arvoinen toimintakulttuuri

Kirkko naisistuu koko ajan. Seurakuntapapistoa lukuun ottamatta kaikissa kirkon tehtäväryhmissä on naisenemmistö. Myös kirkollisten alojen opiskelijoista suurin osa on naisia.
Vuoden 2007 kirkon alan työolobarometri osoittaa, että kirkon yli 21 000 työntekijästä valtaosa kokee työpaikkansa tasa-arvoiseksi. Naisista 74 prosenttia ja miehistä 89 prosenttia katsoo sukupuolten välisen tasa-arvon toteutuvan työpaikassaan.
Syrjintätapaukset ovat vähentyneet työolobarometrin mukaan selvästi viime vuosina. Vaikeita ongelmia on kahdessa prosentissa seurakunnissa.

Näkökulma: Kirkon tehtävästä ja etiikasta

Luterilainen uskonpuhdistus käynnistyi Lutherin kritiikistä paavin valtaa kohtaan. Lutherin mukaan vatikaani oli maallistunut liikaa ja kadottanut armon, jonka Jumala lahjoitti Kristuksessa
Kirkon vanha ja patriarkaalinen kulttuuri on muuttunut, mikä koetaan uhkaksi konservatiivisissa piireissä. Kirkolla on kuitenkin oikeus arvioida kriittisesti omaa perintöään, kuten teki myös Luther. Jumalan tahtoa etsivän seurakunnan tulisi olla jatkuvassa vuoropuhelussa Raamatun, historian ja aikakautensa kanssa.
Raamatun tulkitsija kantaa vastuun tulkinnastaan
Kristillisen uskon mukaan Jumala on ilmoittanut itsensä Jeesuksessa Kristuksessa. Ihmiset ovat kirjanneet ilmoituksen Raamatun kirjoihin. Ilmoitus on siis Raamatussa, mutta Raamattu ei ole itsessään "maaginen" esine.

Raamatun tekstien tulkitsijat ja tulkintayhteisöt kantavat vastuun tulkinnastaan. Kirkon usko ei ole pelkkää raamattu-uskoa vaan uskoa, jonka Pyhä Henki saa aikaan. Uskon tunnusmerkki on rakkaus, ja siihen tulisi olla myös sidottu kirkon eettiset valinnat.

2 kommenttia:

  1. Totta turisee hän.

    VastaaPoista
  2. Yleisen pappeuden perusteella työntekijäryhmien pitäisi olla samanarvoisia vaikka olisivatkin erilaisia. Näin ei ole, vaan kaikki pyörii pappien ympärillä ja jos toisten työpanos tunnustetaan se jokin erityisen suuri armon osoitus. Ei tykkää.

    VastaaPoista