maanantai 9. marraskuuta 2009

Kirkossa vallitsee epätasa-arvoinen toimintakulttuuri

Kirkko naisistuu koko ajan. Seurakuntapapistoa lukuun ottamatta kaikissa kirkon tehtäväryhmissä on naisenemmistö. Myös kirkollisten alojen opiskelijoista suurin osa on naisia.
Vuoden 2007 kirkon alan työolobarometri osoittaa, että kirkon yli 21 000 työntekijästä valtaosa kokee työpaikkansa tasa-arvoiseksi. Naisista 74 prosenttia ja miehistä 89 prosenttia katsoo sukupuolten välisen tasa-arvon toteutuvan työpaikassaan.
Syrjintätapaukset ovat vähentyneet työolobarometrin mukaan selvästi viime vuosina. Vaikeita ongelmia on kahdessa prosentissa seurakunnissa.

Näkökulma: Kirkon tehtävästä ja etiikasta

Luterilainen uskonpuhdistus käynnistyi Lutherin kritiikistä paavin valtaa kohtaan. Lutherin mukaan vatikaani oli maallistunut liikaa ja kadottanut armon, jonka Jumala lahjoitti Kristuksessa
Kirkon vanha ja patriarkaalinen kulttuuri on muuttunut, mikä koetaan uhkaksi konservatiivisissa piireissä. Kirkolla on kuitenkin oikeus arvioida kriittisesti omaa perintöään, kuten teki myös Luther. Jumalan tahtoa etsivän seurakunnan tulisi olla jatkuvassa vuoropuhelussa Raamatun, historian ja aikakautensa kanssa.
Raamatun tulkitsija kantaa vastuun tulkinnastaan
Kristillisen uskon mukaan Jumala on ilmoittanut itsensä Jeesuksessa Kristuksessa. Ihmiset ovat kirjanneet ilmoituksen Raamatun kirjoihin. Ilmoitus on siis Raamatussa, mutta Raamattu ei ole itsessään "maaginen" esine.

Raamatun tekstien tulkitsijat ja tulkintayhteisöt kantavat vastuun tulkinnastaan. Kirkon usko ei ole pelkkää raamattu-uskoa vaan uskoa, jonka Pyhä Henki saa aikaan. Uskon tunnusmerkki on rakkaus, ja siihen tulisi olla myös sidottu kirkon eettiset valinnat.

maanantai 2. marraskuuta 2009

Kirkko on Suomen suurin maanomistaja ja epäeettinen sijoittaja

Kirkon omaisuus on sidottu pitkälti kirkkorakennuksiin ja hautausmaihin.
Kiinteistöomaisuuden tasearvo on noin puolet seurakuntien yhteenlasketusta 2,8 miljardin euron taseesta. Seurakunnilla on myös asuntoja ja rahoitusomaisuutta sekä osuuksia yhtiöissä ja säätiöissä.
Valtaosa seurakuntien maa- ja metsäomaisuudesta kuuluu Itä- ja Pohjois-Suomen seurakunnille. Seurakunnat omistavat 0,7 prosenttia koko Suomen 23 miljoonasta metsähehtaarista. Kirkon keskusrahastolla on maaomaisuutta vain muutama sata hehtaaria.

Kirkko on allekirjoittanut vastuullisen sijoittamisen periaatteet

Kirkon keskusrahasto on allekirjoittanut YK:n vastuullisen sijoittamiset periaatteet 28.3.2008. Vastuullinen sijoittaminen on vastuuta yksilöstä, ympäristöstä ja yhteiskunnasta.
Kirkon vastuullisen sijoittamiset ohjeet otettiin käyttöön keväällä 2007. Ne on tarkoitettu ohjaamaan kirkon eläkerahaston sijoitustoimintaa. Ohjeet sopivat myös seurakuntien sijoituspäätösten pohjaksi.

Kirkon rahastoa käytetään eläkkeiden maksuun

Kirkon varat jakaantuvat pörssissä noteerattuihin osakkeisiin ja arvopapereihin. Eläkerahaston varoja voidaan käyttää vain eläkkeiden maksuun, ei kirkon muuhun toimintaan. Kirkon henkilöstö ei ole työntekijän eläkelain piirissä. Kirkko vastaa itse henkilöstönsä eläkkeiden maksusta.
Kirkon ja seurakuntien varoista yli 90 % perustuu vuosittaiseen verotuloon. Kassavaroja talletetaan samaan tapaan kuin julkisissa ja yksityisissä yhteisöissä yleensäkin, eli sijoittamalla arvopapereihin.